Produkty

Pracovní LED světlomety - otázky a odpovědi

2pro

1/ Je používání pracovních LED reflektorů upraveno nějakými zákonnými předpisy?

Žádné zvláštní předpisy pro homologaci LED reflektorů nejsou, protože pracovní světlomety se smějí za jízdy používat jen mimo veřejné komunikace.

2/ Kdo si smí pracovní světlomety na vozidlo namontovat?

Pracovní světlomety je možné namontovat na jakékoliv vozidlo.

3/ Smím pracovní světlomety používat také v silničním provozu?

Ano, jestliže vozidlo stojí (např. při nakládce a vykládce). Výjimka: vozidla na stavbě a vozidla, která slouží zásobování, čištění silnic nebo odvozu odpadu, jestliže je jízda součástí pracovního procesu. Pracovní světlomety smějí být zapnuty, jestliže neoslňují ostatní účastníky silničního provozu.

4/ Mohou být jako pracovní světlomety používány i jiné světlomety?

K osvětlení vozu byly podle toho, k čemu slouží, vyvinuty speciální typ světlometů: potkávací a dálkové světlomety, mlhové světlomety a pracovní světlomety. Pracovní prostor dokážou dostatečně osvětlovat pouze pracovní světlomety. Dobrý pracovní světlomet se vyznačuje rovnoměrným osvětlením co možná největší plochy a měkkým přechodem v okrajové části.

5/ Smím pracovní světlomet zapnout ve veřejném silničním provozu při mlze?

Ne. Pracovní světlomety nesmí být používány během jízdy na veřejných komunikacích.

6/ Kdy smím použít pracovní světlomet jako zpětný světlomet?

Jestliže se jedná o certifikovaný zpětný světlomet výhradně s homologační značkou podle předpisu EHK R23.

7/ Dají se kombinovat pracovní světlomety různých technologií?

Nic nebrání tomu, použít na jednom vozidle s halogenovými světlomety navíc ještě xenonový nebo LED světlomet. Mnoho koncových zákazníků výbavu svých vozidel doplňuje postupně ve snaze rozložit investiční náklady do několika částí.

8/ Znáte skutečný světelný výkon pracovního světlometu, který používáte?

Světelný výkon, který výrobci LED diod uvádějí v katalozích, je zpravidla počítán bez zohlednění teploty. Takové údaje o světelném zdroji ale neodpovídají efektivnímu světelnému výkonu hotového světlometu. Když jsou pak tyto světelné parametry uváděny za celý světlomet, je výsledkem nereálně vysoký údaj o světelném výkonu. Tyto údaje jsou označovány jako vypočítaný světelný výkon (calculated lumen, clm) neboli tzv. „studené lumeny". Údaje, které se uvádějí pracovních světlometů, by měly vycházet z fotometricky zjištěných hodnot. Odpovídají tak světlu, které skutečně vychází ze světlometu.

9/ Co znamená termín elektromagnetická kompatibilita (EMC)?

Vlivem častějšího využívání elektroniky ve vozidlech hraje stále větší roli tzv. elektromagnetická kompatibilita (EMC). Přístroje s elektronickými součástmi by měly být navrhovány tak, aby nevyvolávaly rušení jiných elektrických přístrojů, zařízení nebo systémů (vyzařování) a aby jimi samy nemohly být rušeny (odolnost). Například v Evropě smějí být prodávány pouze výrobky, které splňují požadavky směrnice 2004/108/ES o elektromagnetické kompatibilitě. Výrobci pracovních světlometů musejí sami vydávat prohlášení o elektromagnetické kompatibilitě svých výrobků, jehož potvrzením je označení CE. Nebo se splnění požadavků na elektromagnetickou kompatibilitu dokládá homologací E podle předpisu EHK R10. Tato homologace je potvrzením, že světlomety nezpůsobují rušení palubní elektroniky.

Zdroj: HELLA CZ, s.r.o.

Potřebuji pracovní LED reflektor.

Nebo potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám vše vysvětlíme a pomůžeme s nákupem.

Chci se zeptat

4