Produkty

Autokamera do auta a co potřebujete vědět

9led

Autokamera do auta se stala hitem posledních let. A není divu, protože počet aut na silnicích neustále stoupá, a ačkoliv počet dopravních nehod je relativně stabilní, jejich celkový počet je stále hodně vysoký. Problém nastává v případě, že ne pokaždé je jasné, kdo nehodu zavinil. Kvalitní autokamera do auta sice neumí nehodám zabránit, ale když už se vám stane, s její pomocí určíte viníka a můžete si ušetřit spoustu peněz na náhradu škody i pokutu.

Používání kamery v autě v zemích EU

  • Slovensko - jako v ČR
  • Maďarsko - nahrávání s omezeními
  • Rakousko - nahrávání zakázáno
  • Německo - záznam lze použít u soudu
  • Itálie - bez identifikace SPZ
  • Belgie - bez možnosti identifikace osob
  • Švédsko - jen se speciálním povolením
  • Francie, Švýcarsko, Španělsko a Portugalsko, Nizozemí, Dánsko, Norsko - jen pro osobní účely
  • Velká Británie a další státy EU - bez omezení

Ve všech případech nesmí být záznam z používání kamery v autě v rozporu s právem na soukromí zobrazených osob, například formou veřejného publikování.

Autokamera do auta a zákon

Pro nové majitele autokamery do auta přinášíme přehledné shrnutí zákonných omezení:

  • kamera nesmí omezovat výhled řidiče
  • záznam pro soukromou potřebu není v ČR omezen
  • zvažte, zda nahrávka v případě nehody neuškodí i vám
  • zveřejnění videa, na kterém lze rozeznat obličeje a SPZ, je možné jen se souhlasem dotyčných osob

Chci kameru do auta 

Ochrana osobních údajů a autokamera do auta

Úřad na ochranu osobních údajů říká, že natáčet lze, ale jenom za určitých podmínek, a to především, jde-li o ochranu vlastního majetku a pořizování záznamu neomezí soukromí ostatních osob.

Rozbor Magicam HD Solutions se vyjadřuje precizněji:
"Podle ustanovení § 5 odst. 2 písm. e) zákona o ochraně osobních údajů mohou být osobní údaje zpracovávány bez souhlasu subjektu údajů, pokud je to nezbytné pro ochranu práv a právem chráněných zájmů správce, příjemce nebo jiné dotčené osoby." ... "Oprávněnými příjemci záznamu v případě incidentu tak bude zejména Policie České republiky, případně pojišťovna nebo soud. Lze tedy konstatovat, že běžné použití černé skříňky pro ochranu práv řidiče, je v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů."

Kam umístit kameru v autě?

Odpověď na otázku, kam umístit kameru v autě, platí stanovisko Ministerstva dopravy ČR:
Umístění navigačních systémů přísavkou na čelní sklo vozidla lze připustit, avšak za splnění všech zákonných podmínek. Z legislativně-technického hlediska řeší umístění navigačních systémů ustanovení § 34 odst. 3 vyhlášky MDS č. 341/2002 Sb., v posledním znění, tj. textem „… v zorném poli řidiče nesmí být umístěny žádné předměty, které by omezovaly výhled řidiče všemi směry...“. Vlastní navigační systém musí mít schváleno odrušení a elektromagnetickou kompatibilitu, dle předpisu podle EHK/OSN č. 10.02 nebo dle směrnice ES č. 72/245, v posledním znění. Informaci o plnění této podmínky je povinen sdělit ten, kdo uvádí dané zařízení na trh. Na předmětnou výbavu se vztahují i požadavky na bezpečnost interiéru vozidel dle předpisu EHK/OSN č. 21 nebo směrnice ES č. 74/60, v platném znění, při použití v osobních automobilech (kategorie M1).

zdroj: http://www.auto-kamera.cz 

Máte otázky?

Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

 

4